fbpx

Tip: online cursus voor je bedrijfsvideo – ook als je zelf helemaal niet wilt filmen

Je wil de aandacht van je doelgroep vangen met een mooie bedrijfsvideo. Daarom nodig je die ene videomaker maar eens uit voor een bak koffie. Goede eerste stap? Natuurlijk! Maar is het niet verstandiger om, net zoals die veel gangbaardere hygiëne- of verkooptraining, eerst zelf een cursus te doen?

Oké, het klinkt misschien als een omweg. Maar bij goede online video marketing komt véél meer kijken dan alleen ‘even die video online zetten’. Zelfs als je van plan bent zelf helemaal geen camera op te pakken. Met deze online cursus weet je in ieder geval hoe je jouw bedrijfsvideo’s het beste kunt inzetten.

Red Sun Video Concepts

André Badjebeir (Red Sun Video Concepts) biedt hem aan. “Doel van de cursus is dat we echt gaan kijken naar de marketing achter de video. Het gaat mij om het bewustzijn van de workflow die komt kijken bij het maken van video. Dat je dat als ondernemer onder de knie krijgt.”

Wie doet de marketing?

Een voorbeeld vanuit het oogpunt van de ondernemer: je bestelt (na die ene bak koffie) een mooie bedrijfsvideo, vol verwachting van meer bereik bij je doelgroep. De videomaker levert na goed overleg een mooie video. Alles gaat helemaal volgens afspraak. Misschien gaat de bedrijfsvideo mee in een mailing, of hij wordt gepubliceerd op sociale media. Vervolgens is het, tot verrassing van de ondernemer, stil.

In de praktijk gebeurt het vaker. André: “We zijn allemaal opgegroeid met reclame. Van de bushokjes tot de STER-blokken op tv tot Facebook-advertenties. De ‘voorkant’ van reclame, zoals we het dagelijks zien, die kennen we wel. En vanuit die blik wordt bij een video-aanvraag nog vaak gedacht.”

Bedrijfsfilm Cursus

In het bovengenoemde voorbeeld zorgde de ondernemer netjes voor het uitzetten van de opdracht. Misschien wel naar voorbeeld van wat hij of zij al ergens anders voorbij heeft zien komen. Hierna voerde de videomaker alles volgens afspraak uit.

Waar ging het dan mis? Tussen deze twee spelers vallen een paar behoorlijk belangrijke taken tussen wal en schip. Werkzaamheden die juist op de achtergrond gebeuren. Is de bedrijfsvideo wel ingezet op plaatsen waar de doelgroep te vinden is? Was de doelgroep wel een reden gegeven om te reageren of te delen? Ofwel: Mooie beelden kunnen een boodschap sterker maken, maar een goede online video marketing strategie is onmisbaar.

Bedrijfsvideo: hoe dan wel?

André: “In de cursus kijken we daarom naar welke ideeën er achter online video marketing schuilgaan. Wat moet die bedrijfsvideo überhaupt doen voor jou? Daarnaast: wat is je doel? En hoe meet je achteraf of je dat doel hebt bereikt? Wat moet de video uitstralen?”

Een goed voorbereide videomaker zal dit dan ook altijd van tevoren met een klant bespreken. “Maar ‘denk er even over na’ is in zo’n gesprek met een bak koffie vaak niet genoeg”, merkt André. “Dan wordt er te kort, of zelfs niet nagedacht over dingen als: ‘Wat verkoop je nu eigenlijk écht?’ en ‘Hoe zorgen we voor authenticiteit?’.” Met het risico dat een klant later toch niet zo veel uit een video-investering haalt als eigenlijk de bedoeling was.

Bedrijfsvideo Cursus

Meer weten

Om het tegendeel ook maar even tastbaar te maken: een voorbeeld van een spotje voor een bekend biermerk waar André’s Red Sun Video Concepts mee samenwerkt: “Daar had ik contact met een marketeer. Die zei heel concreet: ‘Ik wil een shot met lekker bier. En dan wil ik een mens zien, om te verbinden met de kijker. En dan een mooi shot van wat je kunt bestellen, zodat mensen weten dat ze dat kunnen doen.’ Kijk, dan weet je precies wat je wil.”

In deel 1 van de Red Sun Video Marketing Training leer je meer over het marketing-denken achter video. En het is een praktische gids langs al het werk dat komt kijken bij videoproductie. Dat is kennis die evengoed bruikbaar is voor wie niet zelf video maakt, maar het filmwerk liever uitbesteed. André: “Het is simpel: hoe meer de klant weet van online video marketing, des te beter kan ik daarna mijn werk doen als videomaker.”

Contact

Al een idee over hoe video in jouw marketing past? Dan wordt het tijd voor koffie met André (Red Sun Video Concepts) en Pieter (Beeldenmakerij).

[contact-form-7 id=”398″ title=”Contact form 1″]

Scroll Up