fbpx

Gratis food shoot om horeca te helpen: “Maar met beeld alleen kom je er niet”

Met cadeaukaarten, afhaalmaaltijden en andere creatieve ideeën komt er nog wat geld binnen in de horeca. Maar het mag duidelijk zijn: 2020 is taai voor de horeca-ondernemer. Bovendien zijn we van COVID-19 voorlopig nog niet af. Kleine steun in de rug is er voor wie de sprong waagt met bijvoorbeeld afhaalmaaltijden: gratis food shoot! Een cadeautje van fotograaf en eindbaas van fotografencollectief Wildschieters, Tom Doms.

Tom Doms
?: Enrique Meesters, Wildschieters

Eten is nu belangrijker

Iedereen die ooit Wildschieters ‘in het wild’ tegen is gekomen, kent ze waarschijnlijk van het feesten in de kroeg. Zwart shirtje, fotocamera, zelf ook niet vies van een borrel of twee. Maar het jachtterrein van Tom’s Wildschieters is nu wel anders. “Al twee jaar is het onze ambitie. Food is nu belangrijker dan ooit voor ons.”

Daarbij komt: door social distancing, tijdelijke sluitingen en dus méér afhaalservices is vooral het thuis eten en borrelen populairder. Na de horecasluiting in maart sloten een paar duizend extra restaurants zich al aan bij Thuisbezorgd. Het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl rapporteerde in het derde kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 46 procent. Ook voor de horeca geldt: (thuis) eten wint voorlopig terrein.

Die wissel van op stap in de stad naar takeaway op de bank is een uitdaging voor veel bedrijven. Ook op het gebied van digitale marketing, waar de aandacht van de gast nu nog belangrijker is. Tom: “Iedereen zit nu vooral thuis. Dus je kunt bijna alleen maar digitaal met je gasten communiceren. Dat kan lastig zijn – zeker voor de ondernemers die tot nu toe digitale marketing hebben afgehouden.”

Foto- en videograaf

De grootste sociale platforms – Instagram, TikTok, YouTube, Facebook – draaien om beeld. Foto’s en video’s. Logisch ook, als je bedenkt dat we beeld veel sneller opnemen. Tom: “Ik kan wel anderhalf uur over een zalmsalade gaan vertellen. Maar met één goed beeld zie je het meteen. Mensen willen zien wat ze krijgen.”

Food Shoot door Tom Doms
?: Tom Doms, Wildschieters

Die beelden, die kan een ondernemer zelf maken. “Beelden van een telefoon zijn dan vaak al mooi, leuk voor stories en status updates. Maar als je mensen wil bereiken, wil raken, dan heb je wel professioneel beeld nodig. Zeker als het over eten gaat. Mensen moeten geprikkeld raken. En slecht beeld – zeker van eten – doet juist afbreuk aan je concept. ”

Knal het online en dan is het goed? Nee!

“Maar met beeld alleen kom je er niet.” Tom weet het uit de praktijk: “Als je bijvoorbeeld mooie beelden van een bieravond heb gehad, kun je daarmee een post online zetten. Maar doe er dan op z’n minst een link naar bijvoorbeeld een leuke bezorgbox bij. Die call to action, daar bereik je al meer mee.“

Het is precies hier waar er voor veel ondernemers nog winst valt te halen. “Ik zie wel eens dat een hele serie met foto’s éénmaal, met leuk onderschrift, online wordt gezet.” Daarna verdwijnen de beelden ergens op een harde schijf. Tom: “Dan denk ik wel eens: ben ik nu foto’s in een zwart gat aan het gooien, of…?”

Food Shoot door Tom Doms
?: Tom Doms, Wildschieters

Zonde, want met zo’n fotoserie kan ook gewoon een hele campagne worden ondersteund. “Pas later in het proces merk je nog wel eens dat er pas bij een klant wordt nagedacht over wat eigenlijk de bedoeling was van de beelden die ze bestellen. Er is wel een idee, maar geen echte strategie. Daarom voer ik van tevoren graag een goed gesprek. Als je ze vraagt het idee uit te leggen en uit te dragen wat ze willen, dan weten ze het niet altijd zo goed. Vantevoren is dat niet erg, dan kunnen we er samen over nadenken.”

“Maar je moet er echt wel die strategie achter hebben, al voordat je begint met beelden maken. Je wil misschien ook wel advertenties laten draaien met die foto’s. En je moet nadenken over echt goede copy.”

Food shoot cadeau

“Wat ik écht niet wil is op de stoel gaan zitten van de ondernemer zelf. Maar van tevoren goed bedenken waarom je iets doet, dat is écht belangrijk. Wat ben je? Wie hoort daarbij? En hoe vertaal je dat online? Ook voor je samenwerking met een foto- of videograaf. Want zo kun je op basis van een duidelijk doel heldere afspraken maken.”

Food Shoot Video
?: Beeldenmakerij

Om de proef op de som te nemen gaat Tom graag het gesprek aan met horeca-ondernemers voor zo’n gratis food shoot. “Zo kunnen we door elkaar te helpen tóch nog blijven groeien.” Aanmelden kan hier. Food shoot inclusief video van Beeldenmakerij? Dat kan ook. Neem dan vóór 8 december 2020 hier contact op.

Contact

[contact-form-7 id=”398″ title=”Contact form 1″]

Scroll Up